‘Dit boek is een aanrader!’ – Stichting Omgaan met Pesten
‘Een praktisch, goedgeschreven boek dat precies de valkuilen van het hedendaagse internet bespreekt, zonder in doemdenken te vervallen.’ – Nederlands Dagblad
In het echte leven gaan kinderen zelden alleen op reis, maar op de digitale snelweg kom je ze regelmatig alleen tegen. Deze reisgids voor in de klas en thuis laat zien hoe je de online wereld samen met kinderen kunt verkennen. Die wereld lijkt verrassend veel op de offline wereld: kinderen spelen er en communiceren met elkaar, sluiten vriendschappen, worden verliefd en maken ruzie. Ook zijn er gevaren als (cyber)pesten en kinderlokkers (grooming).
Het begeleiden van kinderen in de online wereld lijkt op samen op reis gaan. Je kunt nooit alles van tevoren weten en dat hoeft ook niet: je bereidt je voor, maar pas daar weet je hoe het er is. Terwijl de kinderen al in het zwembad liggen en vriendjes aan het maken zijn, ontdek je de omgeving. Je vraagt soms de weg en leert door vallen en opstaan. Daar bedenk je welk gedrag gepast is binnen de cultuur, terwijl je vertrouwt op wat goed voelt en hoe je het normaal gesproken zou doen. En wanneer je ’s avonds aan tafel ervaringen deelt met de kinderen, zou het zo maar kunnen dat ze je verbazen met alles wat ze al geleerd hebben.
Deze reisgids voor de online wereld beantwoordt de meest gestelde vragen van ouders en leerkrachten omtrent mediaopvoeding, en biedt praktische tips en handige oefeningen voor op school en thuis. Verschillende reisleiders, ieder met hun eigen expertise, komen in dit boek aan bod. Aan het woord komen o.a. de Kinderombudsman, de digitale wijkagent, een opvoeddeskundige, een seksuologe en een basisschooljuf. Ook geeft een panel bestaande uit basisschoolleerlingen en een panel van middelbare scholieren hun mening over hun eigen ervaringen in de online wereld.
‘Het eerste dat opvalt aan dit boek is de prachtige en prettige vormgeving. Geen hele lappen tekst, maar veel informatie in kaders met fotootjes. Waarom ik dit echter een geweldig boek vind is de inhoud en de respectvolle toon naar alle lezers van het boek en gebruikers van het internet. Het is een belangrijk boek, juist in deze tijd. Niels Baas legt heel begrijpelijk uit waarom kinderen en jongeren hulp nodig hebben van volwassenen bij het omgaan met het internet. Daarnaast legt hij de lat voor ouders en beroepskrachten laag: je hoeft echt niet veel te weten om van dienst te kunnen zijn.’ – Stichting Omgaan met Pesten