Hoe geef je Close Reading concreet vorm in jouw groep? Close Reading in de praktijk bevat dertig complete lessenseries voor het basisonderwijs: tien voor de onderbouw, tien voor de middenbouw en tien voor de bovenbouw. Per serie (van drie lessen) staat één tekst centraal.
Gekozen is voor mooie, vaak bekende en veelgelezen prentenboeken en teksten (ook gedichten), zowel verhalend als informatief.* In de middenbouw zijn er lessen bij fragmenten uit onder andere De oma van de oma van mijn oma en In een land hier ver vandaan… (Close Reading in de praktijk bevat niet de teksten zélf. Uitgangspunt is dat je het prentenboek of de tekst zelf in het bezit hebt of krijgt.)
Close Reading in de praktijk is een bron van inspiratie.
Met de lessenseries doe je volop ideeën op voor hoe je met allerlei teksten in je groep aan de slag kunt gaan. Je krijgt onder meer vele suggesties voor tekstgerichte vragen en werkvormen. Zo wordt begrijpend lezen leuk. Niet alleen voor de leerlingen, maar ook voor jezelf!
Er wordt in dit deel onder andere gebruikt gemaakt van de volgende boeken:
• Arend van Dam en Alex de Wolf – Een hele kunst…
• Bibi Dumont Tak – Bibi’s bijzondere beestenboek
• Joke van Leeuwen – Mooi boek
• Bette Westera en Thé Tjong-Khing – Held op sokken
• Arend van Dam en Alex de Wolf – In een land hier ver vandaan…
• Marc ter Horst en Wendy Panders – Hé Aardbewoner! Duik in de wereld die aarde heet >> De tekst van dit boek vind je bij de downloads!
• Marc ter Horst en Eliane Gerrits – Van oerknal tot robot
• Marc ter Horst en Eliane Gerrits – De oma van de oma van mijn oma
• Bette Westera en Sylvia Weve – Ik leer je liedjes van verlangen en aan je apenstaartje hangen
• Annelie Ansingh – Het grote Poepkookboek
‘Deze manier van werken voegt echt wat toe aan mijn lessen aan de kinderen. Ze komen met heel andere soorten teksten in aanraking en met andere type vraagstellingen. Ik vind het een mooie aanvulling voor iedere RT-praktijk en ben blij dat ik het heb aangeschaft!’ – Marieke Smit, Leerondersteuning.com
‘Deze boeken tonen op een zeer concrete manier hoe je Close Reading in de praktijk kunt organiseren en waarmaken.’ – Lieven Coppens, Boeketje Onderwijs
‘Close Reading in de praktijk is een echte aanrader als je je begrijpend leesonderwijs wil versterken!’ – Kinderboekenjuf.nlÂ
‘De praktische insteek steunt school en lerende en draagt bij aan een bewustere en betekenisvollere ontwikkelingsgroei van luisterende, pratende, lezende, denkende, begripsvormende, analyserende, concluderende, zich mondeling en schriftelijk uitdrukkende kinderen.’ – Mart Seerden, redactie NBD Biblion
Â
Downloads
Bij dit boek horen praktische bijlagen, die je – als je het boek hebt aangeschaft – hier kosteloos kunt downloaden. Het wachtwoord vind je in het boek. Veel succes!
Gratis inkijkje Close Reading
De auteurs van Close Reading in de praktijk hebben afgelopen Kinderboekenweek (2020)Â een lessenserie ontwikkeld rond het thema “En toen?” die je hier nog steeds gratis kunt downloaden door op de onderstaande afbeelding te klikken:
Behalve dit boek dat speciaal is bedoeld voor de middenbouw zijn er ook uitgaves voor de onderbouw en bovenbouw. Al deze uitgaven zijn totstandgekomen in nauwe samenwerking met Expertis Onderwijsadviseurs; klik hier voor voor hun Close reading-scholingsmodules.
Â
Voordeelpakketten
Schaf je alle lessenseries in één keer aan of in combinatie met het theorieboek Close Reading dan profiteer je van kortingen tot wel 17,5%:
– Close Reading in de praktijk PO compleet
– Close reading in de praktijk onderbouw + Close reading
– Close reading in de praktijk middenbouw + Close reading
– Close reading in de praktijk bovenbouw + Close reading
– Close reading in de praktijk complete set + Close reading
Â