Het is zomervakantie en heel Europa zucht onder een hittegolf, dus ik kan me voorstellen dat jouw belangrijkste prioriteit nu is: hoe houd ik mijn hoofd koel?! en dat je nog even helemaal niet bezig bent met wat je daarna moet gaan doen. Maar mocht jij na de zomervakantie (als zij-instromer) gaan starten in het onderwijs, dan kan ik me ook voorstellen dat je in je achterhoofd toch al bezig bent met deze spannende stap!
Want werken in het onderwijs is een heel leuke uitdaging, maar vraagt wel wat voorbereiding. Zeker in combinatie met het (na lange tijd) weer gaan studeren. Studiemomenten inplannen, de school leren kennen, wennen aan een compleet onbekende werkomgeving. Ik hoor van veel zij-instromers dat ze er best een beetje nerveus van worden. En dat snap ik heel goed, daarom deel ik in deze blog een aantal simpele tips om je beter voor te bereiden op jouw start als zij-instromer in het onderwijs.
Want werken in het onderwijs is een heel leuke uitdaging, maar vraagt wel wat voorbereiding.
Tip 1: Zorg dat je alle materialen hebt
Deze tip klinkt misschien als een open deur, maar het is wel een van de meest belangrijke als je gaat starten in het onderwijs. Zeker als je start na de zomervakantie, want gedurende de hele zomer is het moeilijk om iemand te bereiken. Meestal komen de directie, de roostermaker en de administratie weer halverwege de laatste week van de vakantie op school. Op dat moment kun je dan ook je vragen stellen en ontbrekende materialen verzamelen.
Er zijn een aantal dingen belangrijk om te hebben voordat je begint. Uiteraard zijn dit lesmaterialen. Het liefste heb je deze ruim van te voren, zodat je je kunt inlezen en lessen kunt voorbereiden. Maar denk ook aan: je rooster, sleutels van lokalen, een pasje om te printen, een kluisje.
Tip 2: Raak alvast bekend in de school
Ook al hoef je misschien pas op de eerste lesdag naar school te komen, toch is het raadzaam om alvast een keer eerder naar school te gaan. Loop rond in de school. Kijk of je je weg kunt vinden naar de lokalen die op jouw rooster staan. Ga op zoek naar het kopieerapparaat. Loop even langs bij de conciërges of de kantine. Ga na waar belangrijke personen zitten (teamleiders, roostermaker enzovoort). Zolang er nog geen leerlingen op school zijn, heb jij de ruimte om rond te struinen en fout te lopen. Je hebt nog geen haast en kunt dus op je gemak op onderzoek uitgaan.
Tip 3: Ga in gesprek met collega’s
Er is niemand die jou meer kan vertellen over de school en hoe deze werkt dan je collega’s. Knoop daarom regelmatig een gesprekje aan met verschillende collega’s. Vraag ze bijvoorbeeld of ze nog een tip voor je hebben. Natuurlijk hoef je niet per se met alle tips iets te doen, pik er dingen uit die jij kunt gebruiken of die bij jou passen. Het is sowieso fijn om te kletsen met mensen die al meer ervaring hebben. Leraren zien er overigens vaak druk uit (en ja, dat zijn ze natuurlijk ook! Zeker aan het begin van het jaar), maar dat betekent niet dat ze geen tijd voor je hebben of willen vrijmaken. Sommigen zullen direct tijd vrijmaken, ze vinden het veel te leuk dat je met hen in gesprek gaat. Anderen zullen misschien een afspraak willen maken, omdat ze dan meer tijd hebben. Maar dat leraren je graag vertellen over hun werk en hun visie daarop, dat staat in heel veel gevallen vast!
Tip 4: Maak afspraken
Zeker als je gaat starten als zij-instromer, met de daarbij behorende extra verplichting van een opleiding, is het belangrijk om zo duidelijk mogelijk te zijn. Dat geldt voor jou, richting de school, maar dat geldt ook zeker voor de school. Dit voorkomt veel misverstanden. Denk bijvoorbeeld aan de verplichting om wel/niet aanwezig te zijn bij (alle) vergaderingen, jouw schooldag (van de opleiding die je volgt) vaststellen zodat collega’s weten dat je op die dag niet aanwezig bent, wel of geen vrije dag voor een tentamen, welke taken je wel of niet gaat uitvoeren.
Tip 5: Kijk in de eerste week/weken mee met collega’s
Van meekijken met collega’s kun je heel veel leren. Zowel over hoe je iets wel wilt doen (of wat je zou willen proberen) als over hoe je iets niet wilt doen (of anders wilt aanpakken). Vraag ook of collega’s met jou willen meekijken. Dat klinkt spannend (of nee, dat is spannend: je gaat met je billen bloot), maar is heel leerzaam. En als starter is het niet meer dan normaal dat lessen nog niet vlot verlopen en dat er dingen beter kunnen. Je bent immers nog in de leer. Dus als het je lukt om die schaamte weg te zetten, dan kan kijken en meekijken een heel leerzame ervaring worden!
Door: Marjolein Mantelaers
Gepubliceerd op 3 augustus 2022.